maanantai 22. syyskuuta 2014

Vierailu Turkuun: pelejä ja pedagogiikkaa

Kauniina syyskuisena päivänä Mobiilistin projektiporukka tai kaikki tuona hetkenä kynnelle kykenevät suuntasivat kulkuneuvonsa kohti sivistyksen kehtoa, Suomen Turkua. Mukana oli aktiiveja sekä HAMK Biotaloudesta, Omniasta että Edupolista. Päivän tavoitteena oli tutustua ja verkostoitua opetuksen pelillistämisestä ja mobiilipedagogiikasta kiinnostuneiden kanssa.

Saimmekin runsaasti mielenkiintoisia esimerkkejä ja demoja Turku Game Labissa, jonka vetäjänä toimii yliopettaja Mika Luimula (aiempi kirjoitus). Osa opiskelijoita on hankerahoituksen kautta työsuhteessa Game Labiin ja he toimivat mm. nuorempien opiskelijoiden tutoreina. Pelilabra tekee yhteistyötä ulkopuolisten yritysten ja organisaatioiden kanssa. He ottavat vastaan erilaisia pelillisyyteen liittyviä projekteja.

Kinect-peli OculusRift -lasit
Rohkeimmat pääsivät kokeilemaan vaikkapa Oculus Rift –laseja tai Kinectiin toteutettua väistely- ja hyppypeliä. Game Labin opiskelijat esittelivät myös mm. 3D-mallinnuksen voimalasta, johon oli liitetty pelillistä toimintaa. Opiskelijat olivat tehneet myös erilaisia mobiililaitteilla toimivia oppimispelejä; esimerkiksi matematiikkaan liittyen. Näimme myös ammunnan tarkkuusharjoitteluun liittyvän sovelluksen, jonka tilaaja on ollut pistooliammunnassa kilpaileva henkilö. Pelillä on ollut selkeä vaikutus kilpailijan menestymiseen kisoissa. Lisättyä todellisuutta hyödynnettiin murhamysteerissä, jota voitiin pelata oppilaitoksen tiloissa.

Matikkapeli, voimalamallinnos ja AR-murhamysteeri
Tämän vierailuosion päätteeksi kävimme vielä hedelmällistä keskustelua, joka toivottavasti poikii uusia yhteistyömahdollisuuksia. Varmasti opetuksen pelillistäminen on jo nyt todellisuutta monessa paikassa, siksipä tästä veneestä ei kannata pudota.

Iltapäivällä kuulimme paljon mielenkiintoista asiaa (materiaalit) Mobiilipeda-hankkeessa toimivilta henkilöiltä hankekoordinaattori Päivi Kujanpään johdolla. Oli innostavaa ja mielenkiintoista kuulla, miten monella tavalla mobiililaitteita voi käyttää opetuksessa. Esimerkkeinä vaikkapa Virtuaalisairaala, erityisopetus ja työssäoppiminen. Huomasimme, että paljon yhtymäkohtia löytyy myös oman Mobiilistimme kanssa. Samojen asioiden parissa sitä pyöritään puolin ja toisin. Kuulimme myös, miten eri oppilaitoksissa hyödynnettiin GoogleDrivea ja Microsoftin OneDrivea. Parissa oppilaitoksessa oli käytössä opiskelijoiden ePortfoliona Mopo, jota testailimme toukokuussa 2013 Mobiilikesäkoulussa. Työssäoppimisessa ja ammattivalmennuksessa hyödynnettiin kuvia ja videoita sekä uutena oppilaat tekivät työkirjaa (sovelluksena BookCreator). Opiskelijat arvioivat itse omia tuotoksiaan.

Vastavuoroisesti myös me kerroimme Mobiilistin tekemisiä ja kuulumisia. Mobiiliopas todettiin erittäin laajaksi ja sen kautta voi löytää uusia ideoita mobiilioppimiseen ja sen kehittämiseen. Kerroimme lisäksi myös mm. BYOD-projektistamme, jossa opiskelijat käyttävät omia laitteitaan oppimisessa. Iltapäivänkin sessio herätti keskustelua ja toivottavasti myös poikii yhteistyötä ja uusia ideoita ja tekemisiä molemmissa hankkeissa ja hankkeiden jälkeenkin.



Jaana Nuuttila ja Johanna Salmia
Hämeen Ammattikorkeakoulu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti